Veelgestelde vragenWat houdt kosten koper in?

Kosten koper zijn de kosten die de koper voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt. De kosten koper is ongeveer 5 tot 6 procent van de verkoopprijs. Onder deze kosten vallen onder andere:

  • Kadasterkosten voor inschrijving akte van levering
  • Notariskosten voor opmaak van akte van levering
  • En eventuele financieringskosten (taxatie, notariskosten voor de hypotheekakte en nationale hypotheek garantie en bemiddelingskosten)

De courtage voor de makelaar of andere makelaarskosten vallen nooit onder de kosten koper


Wat houdt vrij op naam in?

Bij vrij op naam neemt de verkoper kosten voor de overdracht van een woning voor zijn rekening, dit gebeurt vaak bij nieuwbouwprojecten. Onder deze kosten vallen:

  • Kadasterkosten voor inschrijving akte en levering
  • Notariskosten voor opmaak van akte van levering

De kosten voor het maken van de hypotheekakte bij de notaris en het inschrijven van de hypotheekakte bij het kadaster betaalt de koper wel zelf.

De courtage voor de makelaar of andere makelaarskosten vallen nooit onder vrij op naam.


Mag een makelaar met meerdere potentiële kopers tegelijk onderhandelen?

Een makelaar mag met zoveel gegadigden onderhandelen als er zijn, wel moet hij dit aan alle partijen kenbaar maken.


Wanneer ben ik in onderhandeling?

U bent pas in onderhandeling als de verkoper een tegenbod heeft gedaan. Ook bent U in onderhandeling als een makelaar uitdrukkelijk aangeeft dat hij met u in onderhandeling is, als de makelaar zegt dat hij dit bod gaat voorleggen aan de verkoper is dit nog geen onderhandeling.


Wat is een optie?

Een optie is eigenlijk een eenzijdige verklaring dat een koopovereenkomst met de andere partij gesloten is. Beide partijen zijn het dan wel eens over de voorwaarden maar een van beide partijen krijgt nog bedenktijd.                  


Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Dit zijn vooraf gemaakte afspraken, opgenomen in de (voorlopige) koopovereenkomst. Als een van deze afspraken van toepassing is kan de koop nog ontbonden worden zonder dat er kosten verschuldigd zijn. Vaak worden deze voorwaarden gemaakt met betrekking tot de financiering. Ook bij een bouwkundige keuring die nog moet plaatsvinden kan dit handig zijn.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief