Wat als u uw woning gedwongen moet verlaten? | 20 juli 2019


Het komt dagelijks voor. Een consument die naar een bank of financieel adviseur gaat voor een hypotheek waarmee de aankoop van een woning kan worden gefinancierd. De wet stelt allerlei eisen hoe tot een verantwoord advies moet worden gekomen. Een van de eisen is dat de adviseur aandacht schenkt aan de mogelijkheid dat door voortijdig overlijden van een van de partners een inkomen wegvalt waardoor de achterblijvende partner niet langer de woonlasten kan opbrengen.


Waarde van de woning is voldoende. Nou en?
Als adviseur herkennen wij het beeld. Twee mensen die met elkaar een woning willen kopen. Beiden kijken positief naar de toekomst. Ze willen niet denken aan de mogelijkheid dat een van beiden voortijdig komt te overlijden en redeneren “dat kan voorkomen; bij anderen maar niet bij ons”. De adviseur die het onderwerp “risico van vooroverlijden” aanroert, merkt in het algemeen weinig bereidheid bij de gesprekspartners om dit onderwerp te bespreken. Het stel hoort de informatie van de adviseur dat, indien een van beiden komt te overlijden, het pand verkocht zal moeten worden om de hypotheek af te lossen, ongeduldig aan. De adviseur weet toch dat zij niet van plan zijn binnen afzienbare termijn te overlijden? En dan nog. Indien de waarde van de woning bij verkoop hoger is dan het restant van de hypotheek, wat is dan het probleem? De lening kan dan toch prima afgelost worden.

Niet de woning is het probleem maar het wonen
Inderdaad. De lening kan met de verkoop van de woning worden afgelost. Maar de echte vraag is waar de langstlevende partner met eventueel de kinderen daarna moet gaan wonen. De mogelijkheid een andere woning te kopen hangt af van het bestendige inkomen van de langstlevende partner. Is een dergelijk inkomen er al, dan zal dat bijna altijd lager zijn dan het inkomen dat beide partners samen hadden. Een lager inkomen betekent een lagere hypotheek. In veel gevallen zal blijken dat voor deze lage hypotheek geen passende woning te koop is.

Huren dan? Is de langstlevende partner aangewezen op een sociale huurwoning dan moet rekening worden gehouden met lange wachtlijsten. Zoeken in de vrije sector dan? Dat kan. Maar op dit moment zijn de prijzen voor huurwoningen in de vrije sector in veel gevallen een stuk hoger dan de hypotheeklasten bij aankoop van een woning. En die hypotheeklasten waren al niet te financieren. Laat staan een nog hogere huur.

Kortom: het gaat bij vooroverlijden van een van de partners niet zozeer om de vraag hoe de hypotheek wordt afgelost, maar om de vraag waar de langstlevende partner met eventuele kinderen gaat wonen!

Een overlijdensrisicoverzekering is de oplossing
Dit soort problemen kunnen eenvoudig worden voorkomen door als partners over en weer een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Omdat de kans op een vroeg overlijden klein is, zijn de premies voor deze verzekeringen laag. Voor een paar euro per maand kan al de zekerheid worden verkregen dat indien het lot toch toeslaat, de nabestaanden een kapitaal uitgekeerd krijgen waardoor zij in de koop- of huurwoning kunnen blijven wonen.

Ons aanbod
Of u nu huurder van uw woning bent of eigenaar, wij bieden u aan om te onderzoeken of er na het overlijden van een van de partners voldoende kapitaal is om de nabestaanden in de woning te laten blijven wonen. Lukt dit niet, dan kunnen wij kijken of een overlijdensrisicoverzekering uitkomst biedt. Sommige dingen moet je niet uitstellen. Zorgen voor continuïteit van wonen voor u en uw gezin is hier een van.


Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief