Zonnepanelen: extra aandacht voor montage noodzakelijk | 24 november 2018


Steeds meer woningeigenaren kiezen voor zonnepanelen. Maar…. die panelen moeten wel goed gemonteerd worden.


Sterke toename van branden
Op dit moment is sprake van een toename van branden in woningen waarbij de brand wordt veroorzaakt door fout geïnstalleerde zonnepanelen. Een veel voorkomende fout bij installatie is dat de panelen te dicht op het dak worden gemonteerd. Zonnepanelen geven warmte aan hun omgeving af. Indien de ruimte tussen het dak en de panelen te beperkt is, kan dit leiden tot brand. Vakkundige installateurs weten dit. Maar met de sterke groei van het aantal huiseigenaren dat zonnepanelen wil en de krapte op de arbeidsmarkt begeven zich ook minder deskundige mensen op het “Installatiepad”. Voor het installeren van zonnepanelen is geen vergunning nodig. Ook is een opleveringsinspectie (nog) niet vereist. Dit lijkt dus in de praktijk risico’s met zich mee te brengen.

Bij storingen direct reageren
Eigenaren van zonnepanelen doen er verstandig aan om zorgvuldig te zijn bij de keuze van degene door wie zij de zonnepanelen laten installeren. Maar ook na installatie is het verstandig om alert te zijn op mogelijke storingen. Beginnen de panelen op enig moment te “zoemen of te brommen” dan is dit een aanwijzing dat er waarschijnlijk iets niet goed (meer) functioneert aan de zonnepanelen. Onmiddellijke actie is dan wenselijk. Er kan door het gebrek brand ontstaan met enorme gevolgen. Zonnepanelen zijn prima. Maar ze vragen wel om goede installatie en alertheid in het gebruik.

Heeft u zonnepanelen of laat u deze binnenkort installeren? Laat ons dit dan weten. Wij controleren dan of dit aanleiding is om aanpassingen in uw verzekeringspakket aan te brengen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief