Voorzichtig met opladers mobiele telefoons en tablets | 25 november 2017


Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon of tablet die regelmatig moet worden opgeladen. Bij aanschaf van zo’n apparaat wordt altijd een oplader van de fabrikant geleverd. Maar opladers kunnen kwijtraken of stuk gaan. Ook is het handig om een extra oplader te hebben.


Veel gevaarlijke opladers

In juli 2016 heeft de Voedsel en Warenautoriteit, NVWA, geconstateerd dat meer dan de helft van de in Nederland verkochte USB-opladers voor mobiele telefoons niet aan de gestelde veiligheidseisen voldoet. Van de 41 onderzochte opladers is per direct de verkoop van 24 opladers verboden. Bij een onveilige oplader is er kans op brand, smelten en zelfs elektrocutie.

Schade aan apparatuur

Een niet goed functionerende oplader kan schade toebrengen aan de apparatuur die wordt opgeladen. Deze schade is meestal niet verzekerd en is heel lastig te verhalen op de leverancier van de oplader.

Brand aan uw woning

Inmiddels is gebleken dat steeds meer woningbranden ontstaan door oververhitting van de batterij van een tablet of oplader. Bij de helft van de branden in woningen is de oorzaak terug te voeren op elektronische apparaten. Naast oververhitting gaat het ook om kortsluiting, verouderde bedrading en het niet regelmatig verwijderen van het stof in de stoffilter in apparaten, zoals de droogmachine. 

Tips rondom opladers

Tips om risico’s bij het gebruik van opladers te voorkomen:

  • Koop alleen opladers van gerenommeerde fabrikanten.
  • Is een apparaat opgeladen, trek dan de stekker uit het stopcontact.
  • Leg bij het opladen de apparatuur op een niet brandbare plek bij voorkeur met een harde ondergrond. (Dus bijvoorbeeld niet onder het hoofdkussen tijdens het slapen).

Verdere adviezen om brand rondom elektronische apparatuur te voorkomen zijn onder meer:

  • Koppel verlengsnoeren niet aan elkaar om meer apparaten van elektriciteit te kunnen voorzien.
  • Haal het stof uit uw droger en onder de afwasmachine vandaan.

Ook binnen andere elektronische apparatuur kan stofophoping plaatsvinden. Wees hier alert op. Stof zorgt ervoor dat warmte niet weg kan en dat vergroot het risico op brand.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief