Na 2024 geen asbestdaken meer toegestaan | 27 oktober 2018


Na 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod geldt niet alleen voor bedrijfsgebouwen. Op dit moment wordt geschat dat er nog circa 80 miljoen vierkante meters aan asbestdaken in Nederland zijn.


Asbest
Asbestvezels geven een aanzienlijke kans op longvlieskanker. Per jaar sterven ongeveer 750 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De ziekte openbaart zich vaak pas 20 tot 50 jaar na de blootstelling aan asbest. Veel daken zijn voorzien van golfplaten die zijn gemaakt van asbesthoudend materiaal. Met het verstrijken van de tijd raakt elk asbestdak op den duur verweerd. Er komen dan asbesthoudende deeltjes vrij in de leefomgeving. De politiek heeft besloten dat alle asbesthoudende daken uiterlijk in 2024 verwijderd moeten zijn.

Het is in Nederland al sinds 1993 verboden om asbest te gebruiken in de bouw. Dit betekent dat alle nog bestaande daken met asbest in Nederland momenteel minimaal 25 jaar oud zijn.

Strenge voorwaarden voor verwijdering
Er gelden strenge eisen voor het verwijderen van asbestdaken. In de praktijk zal het nodig zijn hiervoor een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Particulieren mogen in bepaalde gevallen zelf de asbesthoudende platen verwijderen. Een aantal van deze voorwaarden zijn:

De maximale oppervlakte van de asbesthoudende platen mag 35 M2 zijn.

De particulier moet de daken zelf Hij mag dus niet een aannemer (die niet staat geregistreerd als gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf) hiervoor een opdracht geven.

Het is niet toegestaan om de platen te breken of te zagen omdat dit vezelemissie veroorzaakt.

Alleen wanneer de platen geschroefd zijn mag de particulier deze zelf verwijderen. Zijn de platen met spijkers bevestigd of gelijmd, dan mag alleen een gecertificeerd bedrijf dit.

De particulier mag alleen de asbestplaten van zijn woning en bijgebouw (schuur) zelf verwijderen. Dus niet van panden met een andere bestemming. Bijvoorbeeld het plaatselijke clubhuis. Maar ook niet wanneer in het bijgebouw van de woning een bedrijfsmatige activiteit plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld een honden trimsalon.

Hieronder treft u een film aan waarin getoond wordt hoe een particulier veilig een asbesthoudend dak kan vervangen https://www.youtube.com/watch?v=yiS9dkptEzA

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief