Huurtoeslag. Wanneer wel en wanneer niet | 07 juli 2018


Bij het zoeken naar geschikte woonruimte is het belangrijk om te weten of en wanneer er wel of geen recht bestaat op huurtoeslag.


Huurtoeslag
Een huurtoeslag is een financiële bijdrage vanuit de overheid, bestemd voor huurders die in verhouding tot hun inkomen veel huur betalen. Om in aanmerking te komen moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Enkele van deze voorwaarden vermelden wij hieronder.

Alleen bij zelfstandige woonruimte
Recht op huurtoeslag bestaat alleen bij een zelfstandige woonruimte. Om aan dit criterium te voldoen moet de woning minimaal een eigen toegangsdeur hebben die op slot kan en ook een eigen keuken en wc. Gelden deze voorwaarden, dan wordt ook een etage in een woning waarbij de voordeur, gang en trappenhuis met andere bewoners wordt gedeeld gezien als een zelfstandige woonruimte.

Huurprijs
Wanneer iemand alleen woont en tussen de 18 en 23 jaar is, dan bestaat er alleen recht op huurtoeslag bij een huur van minimaal €223,42 en maximaal van €414,02 per maand. Onder huurprijs wordt verstaan de kale huur plus de eventuele service kosten.

Inkomen en vermogen
Om voor huurtoeslag in aanmerking te komen mag het inkomen van iemand die alleen woont en een leeftijd heeft van tussen de 18 en 23 jaar niet hoger zijn dan €22.400. Daarnaast mag het vermogen niet groter zijn dan €30.000.

Huurcontract en niet “zwart”
Ook dient er een huurovereenkomst te zijn en moet de huur per bank betaald worden.

Andere leeftijden, samenwonen, gehandicapt, kinderen
Bovenstaand overzicht geldt alleen voor de situatie van een jongere tussen de 18 en 23 die alleen gaat wonen. Er zijn allerlei andere situaties denkbaar die recht geven op hogere toeslagen. Bijvoorbeeld jongeren met een kind of mensen met een handicap. Wilt u een proefberekening maken wat in uw situatie het recht op huurtoeslag inhoudt, dan kan dit op de volgende site https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen.

Ons advies
Overweegt u voor uw studerende kind woonruimte te huren, onderzoek dan goed of er wel of geen recht op huurtoeslag bestaat. Overweegt u een appartement voor uw kind te kopen, vraag dan tijdig advies aan ons kantoor. Wij kunnen voor u een goede indicatie opstellen wat wel en niet haalbaar is en met welke aanvullende lasten u rekening moet houden. U kunt dan gericht zoeken naar woonruimte die past binnen uw mogelijkheden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief