Heeft u recht op bepaalde toeslagen? | 12 mei 2018


Zowel de landelijke overheid als gemeenten geven in een groot aantal situaties recht op een financiƫle tegemoetkoming. Helaas blijkt in de praktijk dat veel mensen voor wie deze toeslagen bestemd zijn hiermee niet bekend zijn. Een handige tool van het NIBUD kan hierin verbetering brengen.


Er bestaan op allerlei gebieden veel toeslagen
Zowel de landelijke overheid als gemeenten kennen veel financiële tegemoetkomingen. In de praktijk blijkt dat veel mensen voor wie deze toeslagen bestemd zijn, deze niet goed kennen. Zo zijn er onderzoeken die aangeven dat circa 40% van de mensen die recht hebben op een of meer toeslagen deze niet aanvragen.

Handige tool van NIBUD
Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over de financiën van huishoudens. Nibud heeft een handige tool ontwikkeld “Bereken uw recht”.

Met deze tool kunt u snel en eenvoudig zien of u in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen. De tool bestaat uit twee gedeelten: een landelijk deel en een gemeentelijk deel. Met het landelijke deel ziet u op welke landelijke toeslagen, tegemoetkomingen en heffingskortingen u recht heeft.

Van veel gemeenten kunt u in het tweede gedeelte zien welke tegemoetkomingen in die specifieke gemeente van kracht zijn.

Om misverstanden te voorkomen: de uitkomsten van deze tool zijn indicaties en geen officiële toekenning.

Wilt u eens kijken of en zo ja voor welke toeslagen u in aanmerking komt? U vindt de tool via de volgende link: https://berekenuwrecht.nibud.nl

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief