GPS Zender op E-bike: een wapen tegen diefstal | 18 maart 2017


Op dit moment rijden er zo’n 1,5 miljoen e-bikes in Nederland. Dit aantal stijgt snel. Per jaar worden er meer dan 200.000 nieuwe e-bikes verkocht. Helaas zijn deze fietsen bij dieven zeer gewild. Vorig jaar werden er ruim 25.000 gestolen. Weinig van deze gestolen fietsen worden teruggevonden. De fietsen zijn duur. Maar ook het vervangen van de oplaadbare accu kan zo maar meer dan € 500 kosten wanneer de accu gestolen wordt. Als u een e-bike bezit, dan is het dus verstandig om erover na te denken of een verzekering tegen diefstal of schade zinvol is


Verzekeringsmaatschappijen en fietsfabrikanten zijn inmiddels gestart met een actie om diefstallen van e-bikes tegen te gaan. Naast uiteraard een goed slot en registratie van de gegevens van de fiets is het nieuwste wapen tegen diefstal een GPS zender. Vanaf eind januari van dit jaar start een van de grotere fietsfabrikanten (Sparta) met het uitrusten van 10.000 nieuwe e-bikes met een GPS zender. Wordt de fiets gestolen, dan kan de eigenaar via een app de vermissing doorgeven aan een meldkamer. Deze meldkamer “ziet” digitaal waar de fiets zich op dat moment bevindt en coördineert de actie die nodig is om de fiets terug te halen.

Duurdere personenauto’s en veel vrachtauto’s, maar ook dure bouwmachines zoals shovels zijn vaak al met dergelijke GPS-zenders uitgerust. In de praktijk is dit effectief, want op deze manier worden gestolen goederen vaak teruggevonden. Bovendien worden de dieven en hun handlangers hierdoor vaker opgepakt, waardoor zij hun activiteiten (tijdelijk) moeten staken.

Door de snelle, digitale ontwikkeling verwachten wij, dat er steeds meer toepassingen beschikbaar zullen komen die eenvoudig zijn aan te brengen en maar beperkte kosten met zich mee brengen, waardoor diefstal wordt voorkomen en, wanneer deze toch plaatsvindt, gestolen goederen vaker worden opgespoord. Als kantoor dat dagelijks bezig is met het vergroten van de zekerheid van onze klanten, volgen wij deze ontwikkelingen uiteraard.

Interessante nieuwe ontwikkelingen zullen we regelmatig via deze nieuwsbrief belichten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief