Fiscaal voordeel bij groen beleggen | 25 november 2017


Particulieren die beleggen in door de Belastingdienst aangewezen groenfondsen genieten fiscaal voordeel. Het betreft hier twee voordelen. Het eerste voordeel is dat de belegger tot een maximum van €57.385 per persoon (2017) is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. Voor twee fiscale partners is dit samen een bedrag van €114.700, waarover dus geen vermogensrendementsheffing hoeft te worden betaald. Daarnaast geldt er een korting van 0,7 % van het bedrag dat is vrijgesteld.


Beleggen is geen sparen

Bij groen beleggen krijgt u te maken met de normale risico’s die aan beleggen zijn verbonden: koersen kunnen stijgen en dalen. Ook geldt, net als voor alle beleggingen, dat het deposito en garantiestelsel niet van toepassing is. Bij sparen geldt deze garantie over het algemeen wel tot een maximum van €100.000 per rekeninghouder per bank. Daarnaast geldt er een aanvullende garantie voor deposito’s die tijdelijk worden aangehouden in verband met de aan- en verkoop van een huis. Dat is maximaal €500.000 tot drie maanden na de storting. Dit komt bovenop de reguliere dekking van €100.000.

Beperkt aantal partijen

Om het fiscale voordeel te kunnen bieden moeten de groenfondsen minimaal 70 % van hun vermogen besteden aan duurzame beleggingen. Het klinkt misschien merkwaardig, maar veel fondsen hebben moeite om voldoende solide projecten te vinden om in te beleggen. Daarbij komt ook nog dat de belangstelling van spaarders om duurzaam te gaan beleggen groeit. Dit heeft tot gevolg dat de geldstroom die naar deze groenfondsen vloeit snel stijgt, terwijl het aantal projecten waarin geïnvesteerd kan worden, beperkt is. Sommige fondsen gaan daarom tegen het eind van het jaar ‘op slot’. Dit betekent dat ze voorlopig geen nieuwe inleg aannemen.  Er zijn echter nog steeds fondsen open zoals bijvoorbeeld het ASN Groenprojectenfonds https://goo.gl/vpbCvV.  De Belastingdienst heeft op haar site een overzicht gepubliceerd van de fondsen waarvoor het hier behandelde fiscale voordeel van toepassing is:  https://goo.gl/vtLwrs

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief