De autoverzekering wordt duurder. Goed advies belangrijk | 08 september 2018


Autoverzekeringen leveren verzekeringsmaatschappijen in Nederland stevige verliezen op. Gemiddeld leggen de maatschappijen op dit moment circa 22 cent bij op elke euro premie die zij voor een autoverzekering ontvangen. Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen verhogen daarom hun premies.


Forse premiestijgingen
De meeste verzekeringsmaatschappijen lijden fors verlies op hun autoverzekering. Deze maatschappijen zijn daardoor genoodzaakt de premies van deze verzekeringen te verhogen. Landelijk is te zien dat de premie van de WA-autoverzekering gemiddeld met 13% stijgt en van de all risk verzekering met 8%. Per verzekeraar verschilt dit echter sterk.

Verschillende oorzaken stijging schadeuitkeringen
Het verlies dat veel verzekeraars momenteel lijden, heeft verschillende oorzaken. Op de weg wordt het drukker waardoor het aantal ongevallen toeneemt. Ook het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden zorgt voor een toename van het aantal verkeersongevallen.

Een andere oorzaak van de stijgende schades zijn de veranderingen aan de auto zelf. Moderne auto’s bevatten bijvoorbeeld sensoren die de verschillende onderdelen van de auto met elkaar verbinden. Een voorbeeld. Een van de nieuwe type auto’s bevat verlichting die reageert op het zicht buiten. Daarbij wordt informatie van een sensor in de koplamp weergegeven in de voorruit van de auto waardoor de bestuurder relevante informatie krijgt zonder zijn ogen van de weg te hoeven houden. Mooie techniek. Maar gaat zo’n koplamp kapot dan kan de schade meer dan €7.000 euro bedragen, omdat er automodellen zijn waarbij niet alleen de lamp en de sensoren moeten worden vervangen, maar ook de voorruit.

Zo zien wij dat allerlei reparaties aan auto’s door de toegevoegde technieken veel duurder worden dan in het verleden.

WA, WA-beperkt of Casco verzekering?
Bij autoverzekeringen wordt meestal gekozen om uitsluitend de aansprakelijkheid jegens derden te verzekeren. Schade aan de eigen auto is dan niet verzekerd. Of WA-beperkt casco. Hierbij wordt de schade aan de eigen auto die ontstaat door bepaalde oorzaken, bijvoorbeeld diefstal, wel vergoed. Maar niet de schade die het gevolg is van een door u zelf gemaakte verkeersfout. Tot slot kan gekozen worden voor een Cascoverzekering. Deze vergoedt ook de schade die het gevolg is van door u zelf gemaakte verkeersfouten (behoudens opzet).

In de praktijk starten veel mensen bij de aankoop van een nieuwe auto met een Casco verzekering om een aantal jaren later deze om te zetten in een WA beperkt Casco verzekering. Is de auto nog ouder, dan wordt overgegaan op uitsluitend een WA-verzekering. De steeds hogere reparatiekosten aan auto’s maken de afweging wanneer het verstandig is om naar een andere verzekeringsvorm over te gaan anders dan in het verleden. Wij kunnen samen met u kijken wat in uw situatie een geschikt moment is om eventueel van verzekeringsvorm te wisselen.

Nog steeds besparingen mogelijk
Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen die proberen de forse verhogingen van de premies te beperken voor die verzekerden die juist veilig rijden en weinig schade maken. Zo is er een verzekeraar die een app ter beschikking stelt die op een aantal punten het rijgedrag registreert. U kunt dan denken aan de snelheid waarmee gereden wordt, de intensiteit van het remmen, de snelheid waarmee wordt opgetrokken of door bochten wordt gegaan. De gegevens die zo worden verzameld leiden tot een profiel op grond waarvan de “goede bestuurder” forse kortingen krijgt. Er zijn ook verzekeringen die via een in de auto ingebouwd kastje op dezelfde manier het rijgedrag kunnen volgen.

Heeft u een autoverzekering en wilt u kijken of op dit moment voor u betere alternatieven beschikbaar zijn? Laat het ons weten. Wij zoeken dat graag voor u uit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief