Aankopen en verzekeren samen? Toch maar even advies vragen | 11 mei 2019


In april jl. heeft de Consumentenbond een onderzoek gedaan naar fietsverzekeringen. De uitkomsten waren opvallend. Als voorbeeld heeft men een 40-jarige Rotterdammer genomen die een e-bike van €2.500 wil verzekeren. De verschillen in premies zijn enorm. Waar een verzekeringsmaatschappij als Allianz €74 aan premie voor deze verzekering vraagt, brengt een andere verzekeraar die haar verzekeringen vooral verkoopt via de fietshandel voor deze verzekering €210 aan premie in rekening.


Factoren die de premie bepalen
Net als bij autoverzekeringen geldt ook voor de fietsverzekering dat de premie van verschillende omstandigheden afhankelijk is. Jongeren betalen een hogere premie dan ouderen. En mensen die op het platteland wonen betalen een lagere premie dan mensen die in de stad wonen.

Verzekeringen niet automatisch via de verkoper afsluiten
Naar aanleiding van dit onderzoek adviseert de Consumentenbond om niet zomaar een verzekering via de verkoper van de fiets af te sluiten. Steeds vaker is te zien dat leveranciers van goederen zoals fietsen, auto’s mobiele telefoons, witgoed, etc. aanbieden om samen met het artikel ook een verzekering af te sluiten. Zoals uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt kan zo’n aanvullende verzekering een premie kennen die veel hoger is dan wanneer u gewoon een losse verzekering afsluit. Wij zien ook dat er vaak voorwaarden worden gehanteerd die het nut van zo’n verzekering een stuk minder maken dan je als koper verwacht. Ook komt het voor dat bepaalde onderdelen van de verzekering op zo’n aparte verzekering ook al gedekt zijn op de inboedelverzekering die veel mensen hebben. Op dat moment betaal je als consument dus eigenlijk twee keer premie voor dezelfde dekking, terwijl je bij een schade toch echt maar één keer een vergoeding ontvangt.

Bel ons gewoon even op en laat ons vergelijken
Staat u voor de aanschaf van een grotere uitgave en krijgt u het aanbod om gelijktijdig met het artikel een verzekering af te sluiten? Vraag even naar de voorwaarden en premie en zeg dat u hierover even zult nadenken. Stuur die informatie dan naar ons en wij kijken dan of dit voor u een passend aanbod is of dat er in de markt aantrekkelijkere alternatieven voor u zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief